Знаете ли, че в България все още има действащи закони, създадени през 50-те години на миналия век?

Един от тях засяга българските деца.

 

Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Той трябва да помага за решаването на проблемите на деца, извършили нарушения като бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти… “Противообществени прояви”, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции.

Децата, които попадат под ударите на закона са изключително уязвими. Много от тях са били малтретирани или неглижирани. Семействата им често живеят в крайна бедност, без достъп до адекватни услуги и подкрепа. На практика се получава така, че в България деца, които са жертви и имат нужда от помощ, са третирани като престъпници и са допълнително наказвани за тежката си съдба.

„Най-тежко провинилите се“ или тези, които не могат да разчитат на помощ от собственото си семейство и близки, биват настанявани в интернати, познати като поправителни домове. Това са затворени институции, в които децата често стават жертви на насилие, а битовите и хигиенните условия са нечовешки. На много места децата са лишени от образование и адекватна медицинска грижа.

 

Национална мрежа за децата организира кампанията “За по-човечно детско правосъдие”, с която настоява пред институциите, отговорни за бъдещето на българските деца за:

  • Приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени сега действащия 60-годишен закон.
  • Закриване на интернатите.
  • Осигуряване на справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ за деца и възстановително правосъдие.
  • Специализация на професионалистите, работещи с деца – полицаи, следователи, съдии, прокурори, социални работници.
  • Развитие на нови услуги и мерки, алтернативни на лишаването от свобода – програми и услуги за превенция, подкрепа и реинтеграция на децата и младите хора.

 

Ние апелираме: Децата с проблемно поведение стават жертви на неадекватни възпитателни мерки. Някои ги изпращат в интернат, където остават без психологическа подкрепа, без образование, без медицинска помощ. Без надежда.

Тези деца може би не са вашите деца, но това не ги прави по-малко деца.

А всяко дете заслужава човешко отношение….

Подкрепи кампанията “За по-човечно детско правосъдие” и поискай реформа сега!

 

Включи се в петицията за реформа в детското правосъдие тук

Петицията има събрани над 5 000 подписа в рамките на предишна наша кампания, организирана съвместно с Български хелзинкски комитет и Институт за социални дейности и практики – кампания „Детство без решетки“.

 

Медийни партньори на кампанията са:

НОВА телевизия, Нетинфо, БНТ, вестник Капитал, Дневник, Дир.бг, списание „Жената днес“, Bulgaria on Air, Dnes.bg, az-jenata.bg, az-deteto.bg, Момичетата от града, Майко мила, Мама Нинджа, Новите родители, Първите 7, Дневникът на мама и татко

 

Партньори за външна реклама:

JC Decaux, IDEA Comm и Метрополис Медия

 

Партньори за събитието в София:

Mall of Sofia

 

Криейтив партньори на кампанията:

Агенция „Реформа“