ЕС планира закон за спиране на насилието над деца в технологичните платформи

Откриването и премахването на детски порнографски материали трябва да стане „автоматичен рефлекс“ за за доставчиците на интернет в бъдеще. „По време на пандемията, когато повече извършители бяха изолирани вкъщи, търсенето на материали, изобразяващи сексуално насилие над деца, се увеличи в някои държави членки на ЕС с цели 25%“, казва еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Details

Георги Богданов апелира за законодателни промени срещу насилниците

„Кризисните центрове за деца и жени, преживели насилие са препълнени в момента и няма достатъчно услуги за децата и за пребитите жени. Това е много голям проблем, който ние виждаме в Националната мрежа за децата. От години алармираме, че трябва да има законови промени както по отношение на жертвите, така и по отношение на насилниците“, Георги Богданов.

Details

Насилието над деца – един от най-сериозните проблеми на света днес

Насилието има за резултат сериозни последици и загуби за обществото, като за децата, преживели насилие, е много по-вероятно да имат рисково поведение в бъдеще. Ако едно дете е било изложено на повече от 4 неблагоприятни преживявания в детството си, то за него 2 пъти нараства рискът от сърдечни заболявания, 4 пъти – от употреба на алкохол по рисков начин, 6 пъти по-често е възможно да има нежелана бременност в тийнейджърските си години, 6 пъти по-често пропушва, 20 пъти по-често може да извърши престъпление и да попадне в затвора и 49 пъти e по-вероятно да направи опит за самоубийство.

Details

Сексуалното насилие и злоупотребата с деца – готови ли сме да отстъпим от личната неприкосновеност онлайн?

Проучването е направено между август и октомври 2021 г сред хора над 18 години в осем държави-членки на Европейския съюз: Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания и Швеция. Изследването разкрива обществените познания и отношението към безопасността на децата онлайн и как това се пресича с опасенията за поверителността.

Details

Стартира БОТкрепа – Viber бот за превенция на насилието в училищата

Ботът е насочен за ученици на възраст над 13 г., учители и родители. Чрез БОТкрепа родителите могат да научат признаците, които показват, че детето им е жертва на тормоз, както и какво да предприемат, ако разберат, че детето им тормози други деца.

Details

Обучително видео за онлайн тормоза между деца

За разлика от училищния тормоз, който е ограничен по време и пространство до училищната среда, онлайн тормозът преследва жертвите си навсякъде. Той се случва пред очите на много хора, в общи чатове и социални мрежи. Насилникът има достъп до жертвата 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Details

Джобен наръчник срещу насилието, основано на полa

Пакетът от работни ресурси „Джобно ръководство“ е предназначен да предостави на всички професионалисти и хуманитарни работници конкретна информация за подпомагане на хора, преживели насилие, основано на пола в контекста, в който не съществуват други услуги, подкрепящи пострадалите от този вид насилие. Пакетът ресурси включва разработени от УНИЦЕФ и адаптирания от фондация „Асоциация Анимус“ глобални стандарти…

Details

В България: бият жените, но обичат „семейните ценности“

Борят се срещу „третия пол“ и се кълнат в „семейните ценности“, но бият жената до себе си: в България все повече майки, съпруги, приятелки стават жертва на домашно насилие. Държавата не прави почти нищо, за да ги защити.

Details